Het programma 2018 omvatte 83 “klassieke” seminaries die 39 verschillende thema’s behandelden m.b.t. audit en controle, recht, fiscaliteit, ISA’s, IAS/IFRS en plichtenleer. Bovendien werd er voor het tweede jaar op rij een vormingscyclus “Quick scan lokale besturen” georganiseerd en vonden er nog 8 workshops plaats, goed voor een totaal van 97 vormingssessies. Met inbegrip van, en dit was een primeur, twee workshops rond soft skills, meer bepaald in verband met de ontwikkeling van communicatieve vaardigheden.

 

De meeste seminaries werden zoals gebruikelijk gewijd aan topics rond audit en controle. Vijf ervan hadden betrekking tot de module Not-for-profit, vier tweetalige seminaries situeerden zich in de audit van de financiële sector, zes seminaries betroffen thema’s in de publieke sector. Twee thema’s werden voor het eerst georganiseerd: het eerste , in samenwerking met het College, behandelde: “Hoe zich voorbereiden op een controle van het College van Toezicht op de Bedrijfsrevisoren?” Het tweede betrof het seminarie “Hoe kunnen we risico’s van management override en revenu recognition in een auditdossier aanpakken en documenteren?” Beide seminaries mochten op flink wat belangstelling rekenen.

 

Ook twee informaticathema’s werden voor het eerst behandeld: een seminarie rond “Informaticafraude” en een tweede rond “Begrijpen van de informaticasystemen en evalueren op de impact op de controle-aanpak.”

 

Net als de twee vorige jaren werden er een aantal zeer populaire seminaries ontdubbeld. “Update fiscaliteit: actualiteit vennootschapsbelasting op inkomsten 2017”, “De bedrijfsrevisor en de vennootschapswetgeving: actualiteit en special topics” en “Update fiscaliteit: recente ontwikkelingen capita selecta. Aandachtspunten voor de bedrijfsrevisor”. Ook de tweede versie van deze seminaries kon rekenen op een volle zaal. Ongeveer één derde van de confraters woonde deze seminaries bij.

 

Alle vormingsevents (seminaries, workshops, studiedag, client-event) konden rekenen op niet minder dan 5752 deelnemers, waarvan 4654 (81%) bedrijfsrevisoren, 689 (12%) stagiairs en 409 (7%) derden. Op een gemiddeld seminarie waren 59 personen aanwezig, waarvan 48 confraters.

 

Aantal deelnemers vormingsactiviteiten van 2014 tot 2018